4 stycznia 2014

BABECZKI CAPPUCCINO




Ślicznie wyglądają, są proste w wykonaniu i pyszne. Delikatne i bardzo wilgotne ciasto sprawia, że rozpływają się w ustach. Nazwa cappuccino bardziej odnosi się do ich wyglądu niż smaku. Ja przygotowałam je na Sylwestra. Pięknie się prezentowały. Z przepisu otrzymałam 10 babeczek. Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku.


Składniki:
Ciasto:
• 125 g masła, miękkiego
• 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 jajka, w temp. pokojowej
• 185 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 125 ml mleka (1/2 szklanki)
• kilka kropli aromatu waniliowego lub pomarańczowego


Dekoracja:
• 10 sztuk precelków
• lukier z cukru pudru i wody do pokrycia precelków
• 10 łyżeczek nutelli
• bita śmietana przygotowana ze śmietany 36% usztywniona śmietanfixem
• kakao do posypania po wierzchu
• kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 160° C. Formę do babeczek wykładamy 10 papilotkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy, odstawiamy.
W oddzielnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym na białą puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.
Mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy w dwóch partiach do masy miksując na małych obrotach miksera, do połączenia się składników w jednolitą masę. Razem z drugą porcją mąki dodajemy mleko.
Masą wypełniamy papilotki do około 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 18 - 20 minut do "suchego patyczka".
W międzyczasie przygotowujemy precelki. Kładziemy je na talerzu i polewamy lukrem przygotowanym z kilku łyżek cukru pudru, wody i kilku kropel soku z cytryny. Zostawiamy do zastygnięcia.
W ostudzonych babeczkach robimy nacięcie z boku i wkładamy w nie precelka. Na każdej babeczce rozsmarowujemy łyżeczkę nutelli, a następnie dekorujemy bitą śmietaną (ja wyciskałam śmietanę z rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki) i posypujemy kakao.
 
Smacznego :) 
 

9 komentarzy: