29 grudnia 2013

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA POMARAŃCZOWO-PIERNIKOWE

Ciasteczka są pyszne i mają prawdziwie świąteczny smak. Ładnie zapakowane mogą być miłym prezentem gwiazdkowym. I chociaż ozdabianie lukrem wymaga dużo cierpliwości (nie raz sobie przeklęłam) to i tak warto! 
Przepis na kruche ciasteczka z MW z moimi modyfikacjami.

Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
170 g masła, w temperaturze pokojowej
3/4 1 szklanka cukru pudru
kilka kropel aromatu pomarańczowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 jajko
Masło ucieramy mikserem na jasną masę. Dodajemy cukier, dalej ucierając. Wbijamy jajko, dodajemy aromat pomarańczowy i sól, dalej ucierając. Dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika. Ucieramy na gładką masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.
Po godzinie wyjmujemy  i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm, podsypując mąką. Mąką obsypujemy także wałek, żeby ciasto się nie przyklejało. Foremkami o różnych kształtach wycinamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Studzimy.
Ozdabiamy lukrem królewskim.
Składniki na lukier królewski:
90 g białka 
445 g cukru pudru
5 - 7 kropli soku z cytryny 
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki na lukier. Ucieramy przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach miksera. Lukier musi być gęsty. Jeśli jest wg Was zbyt rzadki, należy dodać cukru pudru. Lukier można barwić barwnikami spożywczymi. Do dekoracji używamy jednorazowych rękawów cukierniczych i tylek, wykałaczek, tutek zrobionych z papieru do pieczenia z odciętymi końcówkami.
Życzę smacznego :)




2 komentarze:

  1. Urocze :)
    Ślicznie je udekorowałaś :)
    Lukrowanie to jednak nie dla mnie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. No wymaga trochę cierpliwości to lukrowanie...

    OdpowiedzUsuń