27 grudnia 2013

TORT CYTRYNOWO KOKOSOWY Z ANANASEM

Lekki, orzeźwiający, kwaskowy, idealny na letnie przyjęcie urodzinowe. Jest wysoki i robi wrażenie. Kokos idealnie komponuje się z cytryną i ananasem. Ja akurat podałam go niedawno, w grudniu. Wszystkim bardzo smakował i mimo sporych rozmiarów został pochłonięty z prędkością światła. 



Przygotowując go połączyłam dwa przepisy lekko je modyfikując. Inspirowałam się przepisem na tort cytrynowy Doroty Świątkowskiej oraz przepisem ze strony polki.pl.
Pieczemy 2 biszkopty.
Składniki na 1 biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy, przesiewamy i delikatnie mieszamy je z ciastem szpatułką luba na małych obrotach miksera.
Dno tortownicy o średnicy 20 - 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 - 40 minut  do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy i kroimy w poprzek na 2 blaty.
Tak samo pieczemy 2 biszkopt.
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki soku z cytryny (około 4 - 5 cytryn)
otarta skórka z 3 cytryn
4 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką górką)
4 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
370 g masła, miękkiego
kilka krążków ananasów z puszki
W garnuszku zagotowujemy jedną szklankę mleka z cukrem. Drugą szklankę mleka miksujemy (najlepiej blenderem) z mąkami, jajkami i skórką z cytryny na gładką masę. Mleko z jajkami i mąką wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy cały czas gotując budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia.
Po wystudzeniu do budyniu stopniowo dodajemy sok z cytryny  cały czas miksując z masą na najwyższych obrotach.
Masło ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do niego ostudzony cytrynowy budyń, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie budyniu do masła może spowodować, że masa się zważy).
Masę odstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia. Do masy można dodać trochę wiórków kokosowych.
Gotowe blaty biszkoptowe nasączamy 3/4 szklanki mieszanki wody z sokiem z cytryny i ewentualnie wódką.

Przekładamy masą, na dwóch środkowych blatach na masie układamy pokrojone ananasy.
Dodatkowo:
2 śmietany kremówki Piątnicy 36%
usztywniacz do śmietany
3 łyżki cukru pudru
10 dag wiórków kokosowych
Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i usztywniaczem do śmietany. Śmietaną obkładamy ciasto, obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Przystrajamy owocami wg uznania i miętą.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Pyszny tort. I dużo kremu, takie lubię ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki egzotyczny, w sam raz na ten bezśnieżny grudzień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy wszystko co kokosowe a ananas (świeży) idealnie się z nim komponuje :)

    OdpowiedzUsuń