27 grudnia 2013

PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Pyszny i szybki, lekki deserek. Nawet po sytym obiedzie łatwo "wchodzi" :) Wszyscy niby najedzenie, ale na take pyszności miejsce się znalazło :)



A oto przepis na 4 porcje:

Panna cotta:
300 ml śmietany tortowej 36 %
250 ml mleka 2%
6 łyżek cukru 
ziarenka z jednej laski wanilii
1,5 płaskiej łyżki żelatyny w proszku
Mus truskawkowy:
15 dużych truskawek
4 łyżki cukru

Śmietanę, mleko i cukier wstawiamy na gaz – podgrzewamy powoli i mieszamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy ziarnka wanilii. Żelatynę w proszku podlewamy 20 ml wody i mieszamy. Żelatynowy kleik wlewamy do garnka i czekamy aż masa się zagotuje – gdy tylko zauważymy bąble ściągamy rondel z palnika. Napełniamy płynem małe miseczki, pucharki, kieliszki i wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. 
Mus truskawkowy:
Miksujemy 15 dużych truskawek z 4 łyżkami cukru na gładką masę. Przelewamy do garnuszka i gotujemy przez około 10 minut żeby mus zgęstniał i zmienił kolor na ciemniejszy. 
Mus wylewamy na ściętą już pannę. Ozdabiamy listkiem mięty lub bazylii.
Przepis znalazłam na: smakalajzyt.pl

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz