9 listopada 2013

PLACUSZKI Z RICOTTY



Takie placuszki to idealny prosty pomysł na śniadanie. Lekkie, słodko-słone, puszyste, mięciutkie. PYCHOTA :)
Przepis pochodzi ze strony www.poezjasmaku.pl. Placuszki zostały zrobione według przepisu Nigelli Lawson.

Składniki:
  • 250 g sera ricotta
  • 0,5 szklanki mleka (125 ml)
  • 2 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki (100g)
  • 2 łyżki masła lub oleju z orzeszków ziemnych do smażenia
W jednym naczyniu miksujemy ricottę, żółtka, sól i mleko, w drugim ubijamy pianę z białek. Do zmiksowanej masy serowej stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. 
Do masy dodajemy połowę piany z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy resztę piany i mieszamy do całkowitego połączenia składników tak, żeby piana nie opadła.

Na patelni rozprowadzamy równomiernie olej. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy po łyżce masy i smażymy placki przez ok 1 minutę z każdej strony. 

Placuszki z ricotty podajemy np. z cukrem pudrem i owocami (truskawki, maliny, granat) i śmietaną lub dżemem i śmietaną. Można udekorować miętą.

Życzę smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz