Mam dla Was przepis na sałatkę z falafelem skropioną olejem Kujawski z ostropestu tłoczonym na zimno.
Składniki:
✔️falafel z przepisu poniżej
✔️mix sałat
✔️pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki
✔️pestki granatu
✔️olej Kujawski z ostropestu tłoczony na zimno
✔️świeżo zmielone sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Na talerzu układamy wszystkie składniki, skrapiamy je olejem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Przepis na falafel:
Składniki:
✔️2 puszki ciecierzycy
✔️2 łyżeczki soli
✔️1 cebula
✔️1 łyżeczka sody oczyszczonej
✔️1 pęczek natki pietruszki
✔️olej Kujawski 3 ziarna do smażenia
Przyprawy:
✔️1 łyżeczka pieprzu
✔️1 łyżeczka mielone kuminu
✔️1/3 łyżeczka mielonej kolendry
✔️1/3 łyżeczki kardamonu
✔️1/3 łyżeczki cynamonu
✔️1/3 łyżeczki imbiru
✔️1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę blendujemy razem z czosnkiem, cebulą, solą i sodą aż masa zacznie się kleić. Dodajemy listki natki pietruszki, przyprawy i jeszcze chwilę blendujemy.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy olej (można smażyć bez oleju),wkładamy porcjami kulki z ciecierzycy i smażymy po około 4 minuty z każdej strony. Wykładamy je na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz