Co powiecie na pączki z nutellą i cukrem pudrem? Polecam, bo są pyszne!
Składniki na około 15 pączków:
Mąkę pszenną przesiewamy. Dodajemy do niej suche drożdże lub jeśli używamy świeżych drożdży wcześniej przygotowany rozczyn (rozczyn uzyskujemy rozkruszając do miseczki 25 g świeżych drożdży, zasypując je 1 łyżką cukru, zalewając 1/4 szklanki letniego mleka i dodając 3 łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
Smacznego :)
Składniki na około 15 pączków:
- 0,5 kg mąki pszennej szymanowskiej
- 25 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
- 50 g cukru
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 50 g masła
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 20 ml spirytusu lub wódki
- szczypta soli
- sok i skórka otarta z połowy cytryny
- 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
- nutella
- cukier puder
Mąkę pszenną przesiewamy. Dodajemy do niej suche drożdże lub jeśli używamy świeżych drożdży wcześniej przygotowany rozczyn (rozczyn uzyskujemy rozkruszając do miseczki 25 g świeżych drożdży, zasypując je 1 łyżką cukru, zalewając 1/4 szklanki letniego mleka i dodając 3 łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
UWAGA: składniki użyte do rozczynu odejmujemy od składników podanych powyżej). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i dalej wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i krótko wyrabiamy. Formujemy kulki o wadze około 60 g, układamy je na blacie/stolnicy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do podwojenia objętości.
Pączki smażymy w głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor przez około 2 minuty z każdej strony. Pilnujemy, żeby się zbyt szybko nie rumieniły, ponieważ wtedy mogą nie usmażyć się w środku. Usmażone pączki wyławiamy łyżką cedzakową, wykładamy na ręcznik papierowy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wbijając głęboko szprycę nadziewamy nutellą i posypujemy cukrem pudrem.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i krótko wyrabiamy. Formujemy kulki o wadze około 60 g, układamy je na blacie/stolnicy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do podwojenia objętości.
Pączki smażymy w głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor przez około 2 minuty z każdej strony. Pilnujemy, żeby się zbyt szybko nie rumieniły, ponieważ wtedy mogą nie usmażyć się w środku. Usmażone pączki wyławiamy łyżką cedzakową, wykładamy na ręcznik papierowy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wbijając głęboko szprycę nadziewamy nutellą i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz