Na osłodę mam dla Was przepis na babeczki z dżemem z czarnej porzeczki/ nutellą i kremem oreo.
Składniki na ok 12 babeczek:
✔️140 g masła
✔️pół szklanki drobnego cukru do wypieków
✔️2 jajka
✔️1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej tortowej
✔️1 łyżeczka proszku do pieczenia
✔️1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
✔️pół szklanki jogurtu naturalnego
✔️1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
✔️nutella
✔️dżem z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników.
Dodajemy ekstrakt i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy ją do masy maślanej na zmianę z jogurtem, mieszając szpatułką do połączenia składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Czubki babeczek ścinamy nożem. W babeczkach wykrawamy otwory. 6 otworów wypełniamy nutellą, pozostałe 6 dżemem.
Krem oreo:
✔️300 g serka mascarpone
✔️150 ml śmietany kremówki 36%
✔️10 ciasteczek oreo
✔️1-2 łyżeczka ksylitolu
Sposób przygotowania:
Mascarpone i śmietana powinny być schłodzone.
Mascarpone i śmietanę ubijamy mikserem do momentu otrzymania gęstego kremu. Dodajemy 8 pokruszonych ciasteczek, ksylitol i jeszcze przez chwilę miksujemy.
Krem umieszczamy w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie dużej gwiazdki i dekorujemy babeczki.
Pozostałe 2 ciasteczka kruszymy i ozdabiamy nimi babeczki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz