W dobie pandemii zapewne wielu mamom przyszło borykać się nie tylko z łączeniem pracy zdalnej z opieką nad dziećmi na full etat, ale również z gotowaniem codziennych obiadków dla jakże wybrednych małych domowników.
Dlatego też postanowiłam Wam wrzucić kilka propozycji obiadów dla dzieci przetestowanych na moim własnym.
Pierwszy z nich to przepis na w środku mięciutkie, z wierzchu chrupiące nuggetsy z pieczonymi domowymi frytkami i ulubionym sosem mojego dziecka.
Składniki na frytki:
- kilka ziemniaków
- oliwa z oliwek
- świeżo zmielona sól
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Wkładamy je do miski i polewamy niewielką ilością oliwy, solimy i mieszamy rękoma, żeby oliwa dotarła do każdej frytki ;) Frytki układamy na połowie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (drugą połowę zostawiamy na nuggetsy) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. na 30 minut. W międzyczasie mieszamy, żeby się za bardzo nie przypiekły. Po wyjęciu z piekarnika frytki możemy odsączyć z nadmiaru oliwy układając je na ręczniku papierowym.
- filet lub polędwiczki z kurczaka
- mleko
- 1 jajko
- pokruszone płatki kukurydziane/panko lub zwykła bułka tarta
- świeżo zmielona sól
Sposób przygotowania:
Filet/ polędwiczki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W miseczce roztrzepujemy jajko, wkładamy do niej kawałki mięsa, zalewamy mlekiem tylko do przykrycia mięsa, doprawiamy solą, delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Wtedy mięso po upieczeniu będzie super mięciutkie.
Po tym czasie kawałki mięsa obtaczamy w panierce i dorzucamy do piekarnika po 10 minutach od momentu włożenia frytek. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na sos:
- 3 łyżki ketchupu, najlepiej takiego z najprostszym składem
- 1łyżka jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
W miseczce mieszamy mieszamy ketchup z jogurtem do momentu ich całkowitego połączenia.
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz