Robiłam ten krem już kilka razy z rzędu i wciąż mi się nie znudził. Jest wprost idealny na ciężkie zimowe czasy, mocno rozgrzewa i syci. Bardzo, bardzo polecam, szczególnie roślinożercom :)
Składniki:
- bulion warzywny
- 4 średnie mrchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 2 ziemniaki
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 1 por
- ząbek czosnku
- szczypta startego świeżego imbiru
- pieprz, sól
- starty na grubych oczkach parmezan
W sporym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy kostkę warzywną. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy w kostkę/ w piórka i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zupę zdejmujemy z gazu, dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli bulionu jest zbyt dużo w stosunku do warzyw, odlewamy trochę do szklanki, żeby krem nie wyszedł zbyt rzadki. Blendujemy i w razie czego dolewamy z powrotem wodę. Podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego i startym parmezanem.
Smacznego i trzymajcie się ciepło w te okrutnie zimne dni! No i jedzcie dużo rozgrzewających potraw :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz