Sezon truskawkowy kwitnie. Chociaż ostatnio cierpię na permanentny brak czasu, nie zamierzam dać temu sezonowi przejść mi tak po prostu koło nosa. O nie! Koktajle truskawkowe poszły już w ruch. W tym roku na pewno się zmobilizuję i zrobię odpowiednie zapasy mrożonych truskawek na zimę. Będą też dżemy i soki. Muszę zatrzymać je jakimś sposobem przy sobie na cały rok. W pewien listopadowy okropny szary dzień na pewno zachce mi się wypić taki letni koktajl. Nie zamierzam wtedy pluć sobie w brodę. Tymczasem mam dla Was przepis na obłędny i prosty w wykonaniu sernik z truskawkami.
Składniki na spód:
- 340 g ciastek pełnoziarnistych
- 120 g roztopionego masła
Ciastka dokładnie kruszymy
blenderem/malakserem, a następnie mieszamy
z roztopionym masłem, by powstała masa o konsystencji piasku.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy
papierem do pieczenia. Wykładamy na niego masę ciasteczkową i wyrównujemy. Schładzamy przez 30 minut w lodówce lub krócej w zamrażalce.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego
- szklanka śmietany kremówki 36%
- 4 jajka
- 5 łyżek soku z cytryny
- 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków (można zastąpić trzcinowym lub brązowym)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zastąpić kilkoma kroplami aromatu waniliowego)
- 300 g truskawek (mogą być mrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na masę serową (oprócz
truskawek) miksujemy do połączenia składników. Nie należy miksować zbyt długo. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Truskawki kroimy na połówki i układamy na górze wciskając je delikatnie do środka, jednak tak by wystawały.
Sernik pieczemy w temperaturze 150ºC przez około
60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schładzamy w lodówce
przez około 12 godzin.
Życzę Wam smacznego :)
Źrodło: www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz