4 kwietnia 2015

SERNIK MANGO



Późno, późno, wiem...Niestety wcześniej nie dało rady. Może jeszcze zdążycie, a jeśli nie to zawsze można upiec ten sernik z innej okazji niż Wielkanoc. Jest pyszny. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki, a sernik jak każdy sernik z tej strony wymiata!


Składniki na spód:
  • 190 g ciastek maślanych
  • 40 g masła, roztopionego
Ciastka (w całości) i masło wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku (ciastka można też umieścić w woreczku i pokruszyć używając wałka).
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy ciasteczka. Wyrównujemy i dokładnie uklepujemy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiekamy przez około 10 minut, wykładamy i studzimy.

Składniki na masę serową:
  • 600 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki  i miksujemy je tylko do połączenia lub mieszamy rózgą kuchenną.
Masę serową przekładamy na spód z ciasteczek i pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 45 - 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem.  Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Mus z mango:
  • 600 g puree z mango (mniej więcej 2 sztuki mango)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 24 g żelatyny w proszku (6 łyżeczek) lub 6 listków żelatyny
  • 350 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Mango obieramy i usuwamy pestkę. Ważymy - powinniśmy otrzymać dokładnie 600 g miąższu. Blendujemy do otrzymania gładkiego puree. 
Puree z mango przekładamy do garnuszka. Dodajemy cukier, sok z cytryny, zagotowujemy (puree powinno się wyraźnie zagotować) i zdejmujemy z palnika.
W międzyczasie żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Stawiamy w garnuszku na palniku i podgrzewamy mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny Nie doprowadzamy do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdejmujemy z palnika i natychmiast dodajemy do gorącego puree, dobrze mieszamy do połączenia. Studzimy do lekkiego zgęstnienia puree (najszybciej w lodówce, pilnując, by puree nie stężało).
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy wystudzone, gęstniejące puree z mango, w trzech turach, delikatnie mieszając. Mieszamy krótko, tylko do połączenia i otrzymania jednolitego koloru musu, bez białych smug śmietany. 
Na schłodzony sernik wykładamy mus z mango, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

Żelka z mango:
  • 300 g puree z mango (mniej więcej 1 sztuka mango)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżki cukru
  • 12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny

Mango obieramy i usuwamy pestkę. Ważymy - powinniśmy otrzymać dokładnie 300 g miąższu. Blendujemy do otrzymania gładkiego puree. 
Puree z mango przekładamy do garnuszka. Dodajemy cukier, sok z cytryny, zagotowujemy (puree powinno się wyraźnie zagotować) i zdejmujemy z palnika.
W międzyczasie żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Stawiamy w garnuszku na palniku i podgrzewamy mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny Nie doprowadzamy do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdejmujemy z palnika i natychmiast dodajemy do gorącego puree, dobrze mieszamy do połączenia. Studzimy do lekkiego zgęstnienia puree (najszybciej w lodówce, pilnując, by puree nie stężało).
Żelkę z mango wylewamy na mus z mango i wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego :-).






6 komentarzy:

  1. śliczny, idealny wiosenny kolor. Zjadłabym pół jak nie wiecej!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm wygląda przepysznie! Ten kolor cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam kiedyś robiłyśmy podobny ale na zimno :D Mango w deserach pasuje idealnie :)
    Wesołych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda, Wesołych Świąt! ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki słoneczny! cudownie rozjaśni pochmurne chwile ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za miłe komentarze i życzenia!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Słodko mi , Blogger