Prosta i szybka w przygotowaniu, puszysta i kremowa. Nic dodać, nic ująć. Jednym słowem pyszna babeczka! :) Dla urozmaicenia można ją potraktować jakimś dżemem :)
Składniki:
- 225 g jogurtu naturalnego
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 150 ml oleju
- 450 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół opakowania cukru waniliowego (8 g)
- 1 cytryna
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i odstawiamy. Dodajemy 3 łyżki wiórków kokosowych.
Całe jajka ubijamy mikserem przez kilka minut aż masa stanie się puszysta.
Stopniowo dodajemy oba cukry, cały czas ubijając.
Dodajemy jogurt, olej, skórkę startą z cytryny oraz sok z niej wyciśnięty i miksujemy.
Do masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, mieszamy szpatułką.
Foremkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy do niej masę i wyrównujemy.
Pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 160°C do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Można udekorować lukrem cytrynowym: 3/4 szklanki cukru pudru rozcieramy grzbietem łyżki z 4 łyżkami soku z cytryny.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz