Postanowiłam wykorzystać składniki, które zostały mi z ostatnich wypieków i deserów i stworzyć z nich coś nowego. A oto efekt mojej twórczości- batoniki na ryżu preparowanym z pianką jak Milky Way. Muszę przyznać, że wyszło całkiem nieźle.
Składniki:
SPÓD
40 g
masła
80 g
ryżu preparowanego
50 g krówek
150
g mleka skondensowanego
100
g mlecznej czekolady
Keksówkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.W małym rondelku umieszczamy 100 g mlecznej czekolady, masło, krówki i mleko skondensowane. Podgrzewamy mieszając do momentu stopienia się czekolady i krówek i powstania jednolitej gładkiej masy. Zdejmujemy z palnika. Wsypujemy ryż preparowany i mieszamy. Masę przekładamy do formy i wyrównujemy spodem łyżki. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, aby masa stężała.
MASA MLECZNA
1/2 szklanki
mleka
3 łyżki
margaryny
20 g cukru
wanilinowego
5 łyżek mąki
ziemniaczanej
1 szklanka
mleka w proszku
Mleko
zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Studzimy. Miękką margarynę ucieramy na
puszysta masę. Dalej ucierając dodajemy ostudzone mleko. Dodajemy mleko w
proszku oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na spód i ponownie wkładamy do lodówki na ok 30-40 minut. Gdy masa stężeje wyjmujemy i kroimy na prostokąty.
POLEWA CZEKOLADOWA
100
g mlecznej czekolady
1
łyżka oleju
Takie domowe wytwory są niesamowite ! Chętnie bym takiego teraz zjadła ;)
OdpowiedzUsuńPodobają mi się, czegoś takiego jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńW dzisiejszych czasach trudno zrobić coś czego ktoś jeszcze nie widział:) Dla mnie to super komplement! Dziękuje :)
OdpowiedzUsuń