Składniki na spód:
200 g ciasteczek digestive
80 g roztopionego masła
Ciasteczka kruszymy na piasek za pomocą malaksera lub wałka, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji smażonej bułki tartej. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy na spód, wyrównujemy i odstawiamy.
Składniki na masę serową:
1 kg zmielonego sera twarogowego
3⁄4 szklanki drobnego cukru do wypieków
pół szklanki śmietany kremówki 36%
4 łyżki mąki ziemniaczanej
12 truskawek
2 limonki
Ser ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując około 30 sekund po każdym dodaniu, dodajemy mąkę i śmietanę i miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
Masę dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy zblendowane truskawki, do drugiej skórkę otartą z 2 limonek i sok z nich wyciśnięty i mieszamy do połączenia składników. Masy wylewamy na przemian na środek tortownicy w celu otrzymania efektu zebry.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na najniższej półce piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Na najwyższej półce kładziemy formę z sernikiem. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 55 minut.
Wierzch:
słoiczek (ok 240 g) konfitury truskawkowej
200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
Marmoladę podgrzewamy w rondelku ciągle mieszając przez ok 10 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy i dodajemy śmietanę. Sernik wyjmujemy z piekarnika, na wierzchu rozprowadzamy polewę i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie na kratce. Wystudzony sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po wystudzeniu okrajamy boki sernika i zdejmujemy obręcz. Kroimy ostrym nożem zanurzanym we wrzątku.
Życzę smacznego :)
jaaaki ma uroczy wzorek!
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki, musiał być pyszny.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńzamien na 1 kg sera zmielonego - na początku myslalam, ze tak ma być, potem się rozesmialam
OdpowiedzUsuń:D Dzięki! Ciekawie wyszło :)
OdpowiedzUsuń