Nigdy wcześniej nie jadłam ciasta marchewkowego i pomyślałam, ze jesień to idealna pora roku, żeby je upiec. Ciasto bardzo dobre, oryginalne, aromatyczne i wilgotne, aczkolwiek z kremem z serków Philadelphia trochę za ciężkie jak na mój gust, dlatego polecam lżejszy krem z mascarpone i bitej śmietany. Najlepiej smakuje na drugi dzień! Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki.
A oto efekt. Taaadaaaaaaaam :)
Składniki:
2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki drobnego lub zwykłego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (lub włoskich
i laskowych)
pół szklanki posiekanych odsączonych ananasów z puszki
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche:
mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem.
Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, mieszamy łyżką.
Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez ok. 40 do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie, a następnie wyjmujemy i studzimy jeszcze na blacie.
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem.
Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, mieszamy łyżką.
Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez ok. 40 do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie, a następnie wyjmujemy i studzimy jeszcze na blacie.
2
propozycje kremu:
Krem z Philadelphii :
300 g serka Philadelphia
6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka przesianego cukru pudru (można zmniejszyć
ilość cukru wedle uznania)
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i
utrzeć na gładką masę.
Krem z mascarpone:
Krem z mascarpone:
Jeśli chcemy uzyskać lżejszy krem
proponuje wykonać go z mascarpone i bitej śmietany.
250 g
serka mascarpone
250 ml
śmietany kremówki
2 łyżki
cukru pudru
łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone, pastę waniliową lub ekstrakt z wanilii i mieszamy łyżką lub delikatnie miksujemy.
Wystudzone ciasto przekrajamy wzdłuż. Połową kremu przekładamy ciasto, resztę rozsmarowujemy na górze. Ozdabiamy orzechami włoskimi lub laskowymi, delikatnie oprószamy cynamonem.
Życzę smacznego :)
marchewkowe wypieki ubóstwiam, a ten torcik pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńPyszności :) Uwielbiam ciasta marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam! :)
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe jest przepyszne! Niestety na mąkach bez glutenu już tak nie powala :/
OdpowiedzUsuń