Lekkie, przepyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Doskonałe na letnie dni. Smak kremu z bitej śmietany i mascarpone idealnie łączy się ze słodko-słonym smakiem ciastek DIGESTIVE i truskawkami. POLECAM!
Przepis pochodzi z bloga Nina w kuchni.
SKŁADNIKI:
Spód:
225 g ciastek Digestive (1 opakowanie)
225 g ciastek Digestive (1 opakowanie)
100 g masła
250 g mascarpone
200 ml shłodzonej śmietany 36%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
Wierzch:
500g truskawek
galaretka truskawkowa
250ml zimnej wody
Wykonanie:
Masło pokroić na kawałki, roztopić na małym ogniu, przestudzić. Ciastka bardzo drobno pokruszyć (można użyć do tego malaksera, ja jednak robię to ręcznie), dodać masło - masa powinna mieć konsystencję mokrej bułki tartej.
Tortownicę szerokości 24cm wyłożyć masą ciasteczkową, ugnieść, tworząc równy spód, wyłożyć też boki tortownicy do wysokości 2-3 cm. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy.
Mascarpone dokładnie zmiksować z cukrem i z ekstraktem z wanilii. W innym naczyniu ubić na sztywno schłodzoną śmietanę 36% (po odwróceniu naczynia, dodać ją do masy mascarpone i delikatnie wymieszać szpatułką, aż do dokładnego połączenia się składników.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na plastry. W zimnej wodzie rozpuścić galaretkę (dać połowę mniej wody, niż jest to zalecane na opakowaniu), zagotować dokładnie mieszając. Odstawić.
Na ciasteczkowy spód wyłożyć masę z mascarpone i bitą śmietaną. Na to ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Mascarpone dokładnie zmiksować z cukrem i z ekstraktem z wanilii. W innym naczyniu ubić na sztywno schłodzoną śmietanę 36% (po odwróceniu naczynia, dodać ją do masy mascarpone i delikatnie wymieszać szpatułką, aż do dokładnego połączenia się składników.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na plastry. W zimnej wodzie rozpuścić galaretkę (dać połowę mniej wody, niż jest to zalecane na opakowaniu), zagotować dokładnie mieszając. Odstawić.
Na ciasteczkowy spód wyłożyć masę z mascarpone i bitą śmietaną. Na to ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz