18 stycznia 2021

BABECZKI OREO Z DŻEMEM Z CZARNEJ PORZECZKI I NUTELLĄ

 Na osłodę mam dla Was przepis na babeczki z dżemem z czarnej porzeczki/ nutellą i kremem oreo.


Składniki na ok 12 babeczek:

✔️140 g masła

✔️pół szklanki drobnego cukru do wypieków

✔️2 jajka

✔️1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej tortowej

✔️1 łyżeczka proszku do pieczenia

✔️1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

✔️pół szklanki jogurtu naturalnego

✔️1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

✔️nutella

✔️dżem z czarnej porzeczki


Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników. 

Dodajemy ekstrakt i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy ją do masy maślanej na zmianę z jogurtem, mieszając szpatułką do połączenia składników.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Czubki babeczek ścinamy nożem. W babeczkach wykrawamy otwory. 6 otworów  wypełniamy nutellą, pozostałe 6 dżemem.


Krem oreo:

✔️300 g serka mascarpone

✔️150 ml śmietany kremówki 36%

✔️10 ciasteczek oreo

✔️1-2 łyżeczka ksylitolu


Sposób przygotowania:

Mascarpone i śmietana powinny być schłodzone.

Mascarpone i śmietanę ubijamy mikserem do momentu otrzymania gęstego kremu. Dodajemy 8 pokruszonych ciasteczek, ksylitol i jeszcze przez chwilę miksujemy.

Krem umieszczamy w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie dużej gwiazdki i dekorujemy babeczki. 

Pozostałe 2 ciasteczka kruszymy i ozdabiamy nimi babeczki.


Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger