7 kwietnia 2020

SERNIK CHAŁWOWY W WERSJI WIELKANOCNEJ


Moja kolejna propozycja na świąteczny stół oraz na wiele innych okazji to wspaniały sernik chałwowy o idealnej konsystencji z pyszną polewą chałwową z przepisu Pani Dorotki z bloga Moje Wypieki. Jeden z najlepszych, które jadłam. Pięknie będzie się prezentował na wielkanocnym stole ozdobiony np. kolorowymi jajeczkami. Gorąco polecam.

Składniki na spód:
  • 100 g ciastek pełnoziarnistych 
  • 40 g masła, roztopionego
Ciasteczka kruszymy na piasek. Ja użyłam do tego malaksera, ale można włożyć je do torebki foliowej i pokruszyć je wałkiem. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Masa ciasteczkowa powinna mieć konsystencję smażonej bułki tartej.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i studzimy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy pokruszonej na grubsze kawałki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy pokruszona chałwę i mieszamy szpatułką.
Masę serową przelewamy na spód z ciasteczek i wyrównujemy. Na najniższej półce w piekarniku stawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na wyższej półce kładziemy formę z sernikiem. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wyjmujemy i studzimy do końca.


Polewa chałwowa:
  • 150 g chałwy
  • pół szklanki śmietany kremówki 36%  (125 ml)
Chałwę kruszymy i wsypujemy do małego garnuszka. Dodajemy kremówkę i miksujemy blenderem by nie było grudek chałwy. Podgrzewamy, by polewa lekko zgęstniała, uważając by się nie przypaliła. Zdejmujemy z palnika, lekko studzimy i wylewamy na wystudzony sernik. 
Gotowy sernik schładzamy przez 12 h w lodówce.

Dodatkowo:
  • kolorowe jajeczka do dekoracji
  • kawałek białej czekolady
Dekorujemy kolorowymi jajeczkami i startą na małych oczkach tarki białą czekoladą.

Życzę smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger