15 maja 2019

PLACUSZKI JOGURTOWE Z MĄKI RYŻOWEJ




Ostatnio często przyrządzam sobie właśnie te placuszki, bo nie dość, że fajnie smakują i są zdrowe, to jeszcze super wyglądają na zdjęciach. Zazwyczaj starczają mi na kilka dni, na śniadanie do pracy. Nie nudzą się, bo można serwować je na milion sposobów. Mi ostatnio najbardziej smakują  z jogurtem naturalnym i dżemem z czarnej porzeczki domowej roboty lub jogurtem naturalnym, miodem i truskawkami.


Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (300 g)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki ryżowej  
  • 1 łyżka stewii
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
W miseczce roztrzepujemy widelcem jajka. Dodajemy jogurt, roztopiony wcześniej w garnuszku olej kokosowy i dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody. Rozgrzewamy patelnię. Placuszki smażymy bez tłuszczu. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta zachowując odstępy. Smażymy po 3-4 placki jednocześnie, na umiarkowanym ogniu przez około 1,5 minuty z każdej strony.

Smacznego :) 



2 komentarze:

Copyright © Słodko mi , Blogger