2 marca 2019

KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM Z MASCARPONE



Cześć w sobotę. Za oknami zrobiło się trochę chłodniej i dość ponuro. Siedzimy w domu i z utęsknieniem czekamy na trochę ciepełka. Poprawiamy sobie humory dobrym jedzeniem, a ten kurczak jest naprawdę dobry, na tyle dobry, ze nawet ja, która raczej mięsa nie tykam, trochę podjadałam moim chłopakom.


Składniki na sos:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała posiekana cebulka
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 1 puszka  pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórek lub 400 ml przecieru pomidorowego
  • sól himalajska 
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki czarnych lub zielonych oliwek
Składniki na kurczaka:
  • 3 pojedyncze filety z  kurczaka
  • sól himalajska 
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:
W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili wlewamy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Gotujemy przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z serem mascarpone i oliwą. Przygotowujemy kurczaka: filety myjemy, oczyszczamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę i smażymy na niej kurczaka po 4 - 5 minut z każdej strony aż będzie zarumieniony. Kurczaka wykładamy do formy żaroodpornej, zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy oliwki. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni C.

Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com Trochę go zmodyfikowałam.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger