19 maja 2018

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI, TRUSKAWKAMI I JAJKAMI NA PÓŁTWARDO



Sezon na szparagi w pełni, na truskawki właśnie się zaczyna. To świetny moment na przygotowanie tej pysznej i zdrowej sałatki, która idealnie wpisuje się w moje gusta kulinarne. A szparagi nie dość, że zdrowe, to jeszcze uznawane za afrodyzjaki. Także same zalety ;)

Składniki na porcje dla 1 osoby:
  • zielone szparagi 10 szt.
  • 2 duże jaja 
  • kilka truskawek pokrojonych na ćwiartki
  • garść rucoli
  • świeżo zmielony pieprz
Szparagi myjemy. Zielonych szparagów nie trzeba obierać. Wystarczy odciąć białe, twarde końcówki lub wygiąć szparag, a końcówka sama złamie się we właściwym miejscu. Posypujemy je solą. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony aż będą miękkie, ale jeszcze chrupiące. W trakcie smażenia można dodać masło i poczekać aż się zarumieni.
Jajka gotujemy na półtwardo (jajko molle, mollet) - tak jak jajka na miękko, z tym że wydłużamy czas gotowania do 5-6 minut.

Składniki na sos winegret:
  • łyżeczka miodu 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • 2/3 łyżki oliwy
Do miseczki wkładamy łyżeczkę miodu i wlewamy 2 łyżeczki soku z cytryny. Mieszamy. Następnie dolewamy oliwę cały czas intensywnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

Sposób podania:

Na talerzu układamy rucolę, na rucoli szparagi, następnie pokrojone truskawki i jaka przekrojone na połówki. Pieprzymy i polewamy sosem winegret.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz