7 kwietnia 2016

MANGO LASSI



Ponieważ mango jest w naszym domu bardzo lubianym owocem, zarówno przez starszych, jak i młodszych, często przygotowuję z jego użyciem różnego rodzaju koktajle, z których najbardziej smakuje nam MANGO LASSI, czyli indyjski napój spożywany w upalne dni dla orzeźwienia. W wakacje można dorzucić do niego kilka kostek lodu. Ja przygotowuję zawsze dwie wersje MANGO LASSI, dla dorosłych i dla dzieci. Naszemu 16-miesięcznemu synkowi podaję po prostu przecier z mango zmiksowany z jogurtem, bez kardamonu i syropu klonowego. W wielu przepisach w składzie napoju znajdziecie cukier, ale moim zdaniem jest on całkowicie zbędny, ponieważ dojrzałe mango jest już samo w sobie bardzo słodkie, tak samo jak syrop klonowy czy miód. Przyznaję się publicznie, że MANGO LASSI skradło moje serce swoim smakiem i pięknym żółtym kolorem. Nawet teraz, gdy piszę tego posta i patrzę na zdjęcia, czuję jego cudowny zapach i chyba dziś będę musiała go zrobić :) Bardzo polecam!


Składniki:
  • 1 duże dojrzałe mango
  • 1 szklanka jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
  •  1/2 szklanki chłodnej wody (ja czasem pomijam i wtedy napój ma gęstszą konsystencję)
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  •  szczypta zmielonego kardamonu

Przygotowanie:

Mango obieramy ze skórki. Obkrajamy nożem miąższ i usuwamy pestkę. Obgryzamy pestkę, żeby nic się nie zmarnowało :) Miąższ umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy resztę składników: jogurt, wodę, syrop klonowy/miód i kardamon. Miksujemy dokładnie na gładki mus.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz