15 listopada 2015

PUMPKIN SPICE LATTE


Jeśli nie macie co zrobić z dyniami pozostałymi z Halloween, tak jak ja, gorąco polecam Wam PUMPKIN SPICE LATTE. Na przepis natknęłam się na blogu Mrs Polka Dot, który uwielbiam. Zastąpiłam jedynie bitą śmietanę spienionym mlekiem. Kawa jest pyszna, idealna na jesienne posiadówki pod kocykiem w cieple domowego ogniska.


Składniki:
  • 4 łyżki puree z dyni (przepis znajdziecie tutaj puree z dyni)
  • 150 ml mleka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka przyprawy do grzańca
  •  filiżanka mocnej kawy (lub podwójne espresso z ekspresu)
  • bita śmietana lub spienione mleko
Przygotowanie:
Cztery łyżki puree mieszamy z mlekiem i przyprawą do grzańca, podgrzewamy w rondelku i gdy mikstura jest już ciepła blendujemy ją na gładki krem. Krem dyniowy przelewamy do szklanki,
następnie wlewamy kawę po ściankach szklanki w celu uzyskania warstw napoju. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną lub spienionym mlekiem i oprószamy cynamonem.

Miłego leniuchowania pod kocykiem kiedy za oknem szaro i ponuro, z pyszną kawą w ręku! Oooooj, rozmarzyłam się! :)







2 komentarze:

  1. W najbliższych dniach planuję robić dyniowe puree, więc już wiem, do czego powędruje część :P

    OdpowiedzUsuń