22 listopada 2015

MUFFINY DYNIOWE Z JABŁKIEM I CYNANMONEM


Oto moja pierwsza tegoroczna świąteczna słodka propozycja- pyszne, mięciutkie, wilgotne, aromatyczne muffiny, szybkie i bardzo łatwe do wykonania, nawet dla najbardziej opornych ;) Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.  Możecie dodać do nich przypraw korzennych, żeby w Waszych domach jeszcze bardziej zapachniało świętami. Polecam!


Składniki na 12 - 15 sztuk:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 130 g drobnego cukru do wypieków lub jasnego brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 200 g puree z dyni (przepis znajdziecie tu http://slodkomii.blogspot.com/2015/11/puree-z-dyni.html)
  • 1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamonem i szczyptą soli. 
W drugim naczyniu lekko roztrzepujemy jajka, mieszamy z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem i cukrem.
Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinków wykładamy papilotkami. Nakładamy do nich ciasto do około 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Czy muffinki nadają się dla tych na diecie ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie bardzo, ponieważ zawieraja mąkę pszenną...

      Usuń