12 kwietnia 2014

BEZA Z BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI


Co zrobić z niezużytych białek? Oczywiście pyszną bezę chrupiąca na zewnątrz i ciągnącą w środku. W połączeniu z bitą śmietaną i owocami jest doskonałym ,delikatnym i orzeźwiającym deserem na każdą okazję. Bezę można serwować w całości bądź pokruszoną w pucharkach. Niebo w gębie!
Składniki:
Beza:
6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka imbiru
szczypta soli

Schłodzone białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli w metalowej misce. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając. Na koniec dodajemy łyżeczkę skrobi, łyżeczkę octu, łyżeczkę imbiru i miksujemy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy około 20 cm. Wykładamy na niego masę białkową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę  do 140ºC i pieczemy przez około 1,5 godziny pilnując aby beza się nie przypaliła i zbytnio nie przyrumieniła. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Masa i dekoracja:
600 ml śmietany kremówki 30 %
pudełeczko malin
2 łyżki cukru pudru
Listki bazylii

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę miksujemy. Wykładamy ubitą  śmietanę na bezę, ozdabiamy malinami i bazylią.


Smacznego kochani!



3 komentarze: