7 października 2013

BABECZKI CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE Z NADZIENIEM BUDYNIOWYM

 
 
Dzisiaj czas na babeczki. Świetny pomysł na szybki deser. Przepis na same babeczki z małymi modyfikacjami pochodzi z cudownego blogu Moje Wypieki, reszta to moja inwencja :)
 
Składniki na 12 babeczek:
  •  110 g masła
  • 110 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 55 ml mleka
  • 55 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek, kakao przesiewamy do miski i mieszamy.
W drugiej misie ucieramy masło na puszystą i jasną masę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy. Wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.
Do masy maślanej dodajemy suche składniki oraz mleko, kremówkę, sok i skórkę z pomarańczy. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników.
Formę na babeczki wykładamy papilotkami i wlewamy do nich ciasto.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 20 do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
 
 
Składniki na budyń:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 100 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
W garnku podgrzewamy mleko z połową ilości cukru. Miksujemy żółtka z drugą połową cukru do białości. Dodajemy mąkę i sól. Gdy mleko będzie gorące zdejmujemy garnek z ognia i powoli (najlepiej partiami) wlewamy masę jajeczną, szybko mieszając. Ostrożnie podgrzewamy ciągle mieszając aż powstanie budyń. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy.
Gdy babeczki dobrze ostygną wycinamy w nich otwory (najlepiej używając specjalnej wykrawaczki) i napełniamy je budyniem. Otwory zakrywamy ciastem, które zostało w wykrawaczce.
 
 
Składniki na krem:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 opakowanie śmietan-fixu (9 g)
  • 2-3 łyżki cukru pudru (wg uznania)
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Śmietanę delikatnie ubijamy, dodajemy śmietan-fix, cukier puder i ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodajemy skórkę startą z pomarańczy i delikatnie mieszamy. Babeczki dekorujemy rękawem cukierniczym z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Można dodatkowo udekorować skórką startą z pomarańczy.
 
Życzę smacznego! :)
 
 
 
 
 

1 komentarz:

Copyright © Słodko mi , Blogger