14 lipca 2013

BABECZKI KOKOSOWE

Dziś zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne babeczki kokosowe nadziewane budyniem kokosowym :)

Przepis na ok 12 babeczek:
  Ciasto:
115g miękkiego masła
1 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
3/4 szklanki mleka
pół szklanki lub szklanka wiórków kokosowych

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. 
W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, aż masa zrobi się puszysta. Dodać do niej jajko, ekstrakt migdałowy, mleko i wymieszać. 
Do masy dodać suche składniki i miksować do ich połączenia.
Formę do babeczek wyłożyć papilotkami i przełożyć do nich ciasto wypełniając papilotki do 3/4 wysokości.
Piec w 180 st. C ok 15-20 min do suchego patyczka.

 Budyń kokosowy: 
5 żółtek 
100 g drobnego cukru do wypieków 
40 g mąki pszennej 
10 g mąki ziemniaczanej 
400 ml mleka kokosowego

Dekoracja:
budyń kokosowy
wiórki kokosowe
opcjonalnie owoc, np. czereśnia


Żółtka i cukier utrzeć aż masa stanie się biała i puszysta.
Dodać 50 ml mleka, mąki i zmiksować.

Resztę mleka zagotować. 
Do wrzącego mleka wlać masę żółtkową i gotować ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta.

W babeczkach wyciąć otwory (najlepiej używając spacjalnej wykrawaczki jak na obrazku poniżej) i rozlać do nich budyń, pozostawiając trochę do ozdoby. Zamknąc otwory pozostałymi kawałkami ciasta. Wierzch posmarować tężejącym budyniem i obficie posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)   

W moim przepisie zainspirowałam się dwoma przepisami:
na babeczki z blogu muffinandmuffins.blogspot.com
na budyń kokosowy z blogu mojewypieki.com


 







3 komentarze: