7 marca 2013

CAKE POPS

Cake pops, czyli ciasto na patyku :)
Bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, od niedawna pojawiły się u nas.

Przepis pochodzi z: http://www.mojewypieki.com

Składniki na około 20 sztuk:
  • 400 g suchego ciasta, pokruszonego (ja użyłam murzynka)
  • 120 g serka mascarpone
  • 80 g nutelli lub masła orzechowego (ja uzyłam masło orzechowe)
  • 200 g czekolady, do obtoczenia
  • 1 łyżka oleju
  • kolorowe posypki
Przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą/masłem orzechowym. Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę.

Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.

Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki.

Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.

Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki.

Kulki wyjąć z zamrażarki.Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy.

Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut. Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie.

Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar.

Dowolnie udekorować.

 Ja do dekoracji użyłam białej czekolady, drażetek Smarties oraz kolorowej posypki.

Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać 'do góry nogami' na papierze do pieczenia.

Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.

Do wykonania cake pops użyłam tzw. cake pop maker'a, który sprawia, że kulki są ładnie uformowane i jednakowe. Nie jest to jednak konieczne, można spokojnie uformować je ręcznie.

Życzę smacznego :)





Nowa odsłona ciasta na patyku, tym razem w posypce z wiórków kokosowych :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz