9 marca 2013

BABECZKI TRUSKAWKOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Dobrze smakują i ślicznie wyglądają!



Przepis na 6-7 sztuk babeczek.
Ciasto:
1 jajko
1/3 kostki masła
1/3 szklanki cukru
1/6 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
Mniej niż 1/2 łyżeczki proszku co pieczenia
1/2 tabliczki białej połamanej na kawałki czekolady
Świeże lub mrożone truskawki 
Krem:
250g mascarpone
śmietana kremówka 36 %
truskawki 
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
  • miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę 
  • dodajemy jajko, dokładnie miksujemy, wlewamy mleko i znów miksujemy
  • mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy dwukrotnie
  • za drugim razem przesiewamy bezpośrednio do miski z masą.
  • ciasto bardzo dokładnie mieszamy szpatułką
  • czekoladę kroimy na drobne kawałki, wsypujemy do masy i dokładnie mieszamy.
  • formę na muffiny wykładamy papilotkami. 
  • napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości
  • do każdej babeczki dodajemy łyżeczką trochę zblenderowanych truskawek
  • pieczemy około 20 minut w 160 stopniach do suchego patyczka
  • po upieczeniu studzimy
Krem:
  •  ubijamy śmietanę i dodajemy do niej zblendowane truskawki, delikatnie mieszamy. 
  • do osobnego naczynia przekładamy mascarpone, dodajemy do niego bitą śmietanę z truskawkami i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką (można delikatnie zmiksować by masa była gładka)
  • przekładamy krem do rękawa cukierniczego z nasadką w kształcie gwiazdki i wyciskamy spiralnie na babeczki 
  • dodatkowo dekorujemy babeczki - latem truskawkami, a zimą np. okruszkami uzyskanymi z biszkoptu zabarwionego na czerwono (tak jak na zdjęciu) lub czerwoną posypką do dekoracji ciast.
  • przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy z lodówki na 30 min przed podaniem.
        Życzę smacznego! :)

 Przepis pochodzi z bloga Sweet Place, delikatnie zmodyfikowany :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz